زمانی که تصمیم به خرید تلویزیون میگیریم، ممکن است با حجم زیادی از اطلاعات روبرو شویم؛ چرا که با توجه به تنوع و گسترده بودن برندها و ویژگیهای مختلفی که در تلویزیونها وجود دارد، ما با انتخابهای زیادی مواجه هستیم که ممکن است تصمیم گیری را برایمان با مشکل روبرو کند. اما اگر قبل از خرید تلویزیون بدانیم که اولویت ما برای داشتن یک تلویزیون چه چیزهایی است قطعا در هنگام خرید می تواند انتخاب راحت تری خواهیم داشت. از جمله مواردی که در هنگام خرید تلویزیون خوب باید حتما در نظر بگیریم، علاوه بر قیمت تلویزیون مواردی نظیر اندازه تلویزیون، کیفیت تصویر، هوشمند یا معمولی بودن تلویزیون و … هستند.
قیمت خرید تلویزیون: گام اول
قبل از شناخت نسلهای امروزی تلویزیون و انتخاب اندازه مناسب باید اول به این نتیجه برسید که چقدر میخواهید برای خرید تلویزیون هزینه کنید. چرا که ممکن است ساعتهای زیادی زمان بگذارید و به تلویزیون مورد نظرتان برسید و در نهایت متوجه شوید که قیمت تلویزیون چند برابر بودجه خرید تلویزیون ای است که شما در نظر گرفته بودید، پس دقیقا مشخص کنید چقدر قرار است برای بوجه خرید تلویزیون کنار بگذارید چرا که بازه قیمتها در این حوزه گسترده است.
از جمله عواملی که در قیمت تلویزیون نقش تعیین کننده ای دارند عبارت از برند، سایز، رزولوشن تصویر و نوع هستند. ما در ادامه به ترتیب درباره هر کدام از این موارد به شرح و تفسیر خواهیم پرداخت.
اندازه تلویزیون مناسب شما: گام دوم
از مهمترین نکاتی که برای خرید تلویزیون باید به آن توجه داشت، سایز صفحه نمایشگر است. برای این منظور باید اول تصمیم بگیریم که تلویزیون را برای چه مورد استفاده ای نیاز داریم؛ انتخاب یک تلویزیون با سایز مناسب، امکان مشاهده بهتری به شما میدهد. اگر تلویزیون شما نسبت به فضایی که برایش در نظر گرفته اید بیش از اندازه بزرگ باشد، شما احتمالا متوجه کاهش وضوح تصویر خواهید شد. به طور مثال اگر تلویزیون را برای آشپزخانه یا اتاق خواب کوچک در نظر دارید میتوانید به سراغ تلویزیونهای ۲۴ تا ۳۲ اینچ بروید. اما برای اتاق نشیمن و با فضای بیشتر تلویزیون با صفحه نمایش ۵۰ تا ۶۵ اینچ را انتخاب کنید.
برای انتخاب سایز مناسب تلویزیون به ۲ نکته باید توجه کنید:
- توجه به فاصله بین قرار گرفتن تلویزیون و محل مستقیم تماشا
- در نظر گرفتن دقت تصویر یا همان رزولوشن
صفحه نمایش از کدام نوع باشد بهتر است؟ گام سوم
یکی از نکات بسیار مهمی که در هنگام خرید تلویزیون با آن مواجه هستیم، کیفیت تصویر صفحه نمایشگر است؛ به همین دلیل لازم است که هنگام خرید تلویزیون به نکاتی که در ادامه برایتان میگوییم، توجه داشته باشید.
نوع صفحه نمایش
انتخاب نوع صفحه نمایش تلویزیون دقیقا نشان دهنده ی کیفیت تصویری است که شما از تلویزیون خود انتظار دارید. در دنیای تلویزیونهای امروز به طور عمده نام سه صفحه نمایش LCD،LED ، OLED و QLED را مشاهده میکنیم. البته دو تکنولوژی صفحه نمایش LCD یا Plasma دیگر کاربردی ندارند و در اغلب تلویزیون ما شاهد صفحههای نمایشگر LED هستیم. در ادامه به طور خلاصه درباره هر کدام از صفحه نماشگرهای نام برده شده توضیحی خواهیم داد و تا هنگام خرید تلویزیون بتوانید انتخابی متناسب با نیازتان داشته باشید.
تلویزیون LED
در واقع اصطلاح LED به نوع تلویزیون مربوط نیست بلکه به فناوری بکارگرفته شده در نور پس زمینه ی صفحه نمایشگر تلویزیون گفته میشود. به طور کلی تلویزیونهایی که در بازارهای امروزی وجود دارد از پنلهای LCD با نور پس زمینه ی LED استفاده میکنند. به طور کلی مزایای این تلویزیونها با صفحه نمایشگر LED عبارتند از:
- فراگیرترین نوع تکنولوژی
- قطر کم
- مناسب برای تماشا در روز و فضاهای پرنور
- تنوع زیاد در سایز، امکانات و قیمت
- قیمت کمتر در مقایسه با OLED و QLED
تلویزیون OLED
در این تلویزیونها به جای لایههای LCD و نور پسزمینهی LED، لایهای از LEDهای اورگانیک در پیکسلها قرار دارد که میتواند بهصورت مجزا نور تولید کند. در کل اگر قصد هزینه کمتری ندارید، OLEDها از هر لحاظ بهتر از LEDها هستند.
- استفاده از میلیونها پیکسل روشنایی جداگانه برای ارائه تصویر بهتر
- تضاد رنگ بالا به طوری که رنگ سیاه کاملا طبیعی و باغلظت نشان داده میشود.
- کیفیت بینظیر تصویر با وضوح و شفافیت بالا
- ارائه بسیار زنده و طبیعی رنگها
- عدم تغییر کیفیت تصویر از زوایای مختلف
تلویزیون QLED
تلویزیونهای QLED منشایی از کمپانی سامسونگ دارند بنابراین نباید جای تعجب دانست که بزرگترین تامین کننده آنها در جهان سامسونگ است.
- پشتیبانی محدوده گستردهای از رنگها
- سطح روشنایی بهتر
- کیفیت تصویر چشمگیرتر در مقایسه با LED
کیفیت تصویر تلویزیون و عوامل موثر
به غیر از نوع صفحه نمایشگر که عاملی بسیار موثر در کیفیت پخش تصاویر تلویزیون هستند، عوامل دیگری هم هستند که هر کدام به تنهایی می توانند در بهبود کیفیت تصویر تاثیر قابل توجهی داشته باشند.
۱- دقت تصویر (Resolution)
مورد دیگری که باید برای انتخاب صفحه نمایش به آن توجه کنید رزولوشن یا دقت تصویر تلویزیون است. رزولوشن در واقع به تعداد پیکسلهای موجود در صفحه نمایشگر گفته میشود و تاثیر مستقیمی در شفافیت تصویر در حال پخش دارد. در حقیقت هرچقدر رزولوشن یک تلویزیون بیشتر باشد، تعداد پیکسلهای بیشتری در صفحه وجود خواهند داشت. درنتیجه تصاویر شفافتر و واضح تر نمایش داده میشود.
۲- نرخ تازه سازی (Refresh Rate)
نرخ بهروزرسانی (Refresh Rate) نشاندهندهی تعداد دفعاتی است که یک تصویر نمایشگر در هر ثانیه، بهروزرسانی میشود. نرخ بهروزرسانی استاندارد در تلویزیونها، ۶۰ هرتز یا ۶۰ بار در ثانیه است، ولی این رقم در صحنههای سریع مانند مسابقههای فوتبال و اتوموبیل رانی یا زمان بازی ممکن است باعث تارشدن تصویر شود. شرکتهای سازنده برای برطرفکردن این موضوع، سعی میکنند که نرخ بهروزرسانی را در مدلهای گرانتر، بیشتر کنند. تلویزیونهای ردهبالا، معمولا از نرخهای تصویر ۱۲۰ یا حتی ۲۴۰ هرتز هم استفاده میکنند. اما این نکته لازم به ذکر است که سرعت پاسخ دهی استاندارد همان ۶۰ هرتز بر ثانیه میباشد.
۳- کنتراست (Contrast Ratio)
کنتراست معیاری برای تعیین فاصله ی بین تاریک ترین نقطه سیاه با روشن ترین نقطه سفید یک تصویر است. هر قدر بین این دو نقطه فاصله بیشتر باشد، تفکیک بهتر سایهها و رنگها درتصویر ایجاد میشود.
کنتراست ۳۰۰۰/۱ یعنی نقطه مشکی که با عدد ۱ نشان داده شده میتواند ۳۰۰۰ هزار برابر روشن تر شود.
لازم به ذکر است که بدانید میزان کنتراست در تلویزیونها بر اساس یکسری المانها باهم متفاوت هستندکه در ادامه گفته میشود.
۴- فناوری HDR یا High Dynamic Range
همانطور که گفته شد یکی از فاکتورهای تاثیر گذار بر کیفیت تصویر، میزان کنتراست یا روشنایی و تیرگی تصاویر است که با استفاده از تکنولوژگیهای مختلف چون HDR میتوان آن را افزایش داد.
HDR با تاثیر گذاری بر کنتراست باعث میشود نقاط سیاه تیره تر و نقاط سفید روشن تر نمایش داده شده و طیف گسترده تری از رنگها ایجاد شود، تا تصاویری که تماشا میکنیم به رنگهای موجود در واقعیت نزدیکتر باشند.
تلویزیونهای ساده مجهز به SDR هستند و قدرت ایجاد روشنایی تا ۱۰۰ نیت را بیشتر ندارند. اما تلویزیونهایی که مجهز به HDR یا ورژنهای بالاتر آن چون HDR10+&HDR10 میباشند امکان تولید روشنایی تا ۱۵۰۰ نیت را دارند.
روشنایی هر نیت برابر با نور یک شمع روشن میباشد، پس تلویزیونهایی که دارای تکنولوژی HDR باشند تصاویری با روشنایی بیشتری را ایجاد میکند.
تلویزیون خمیده بخریم یا نخریم؟ گام چهارم
هنگام خرید تلویزیون ممکن است با نسل جدیدی از تلویزیونها که دارای صفحه نمایش خمیده هستند مواجه شوید، که البته سهم زیادی از بازار را این نوع از تلویزیونها پوشش داده اند. در واقع تلویزیونهای خمیده با شعار از هر کجا که به تلویزیون خود بنگرید تصویری فراگیر و واضح را خواهید دید توانند جایگاه به خصوصی را در بازار برای خود کسب کنند. این نوع از تلویزیون ها هم درست مانند بقیه مزایا و معایب خاص خودشون را دارند که اگر جز طرفداران این نوع از صفحه نمایشگرها هستید حتما با ما در ادامه همراه باشید.
مزایای تلویزیونهای خمیده:
- تماشای فراگیرتر به طوری که خود را به محتوایی که مشاهده میکنید نردیکتر حس میکنید یا به عبارتی در دنیای آن غرق میشوید
- افزایش درک بصری از عمق تصویر
- نمایش بهتر کنتراست در مقایسه با تلویزیونهای غیرخمیده
- طراحی میزان خمیدگی در راستای میزان خمیدگی چشمهایمان است که این موضوع سبب میشود که لبههای تصویر در محدودهی دید چشم قرار بگیرند و خستگی چشم کمتر شود.
معایب تلویزیونهای خمیده:
- هر چیزی که در اتاق شما روشن باشد (مخصوصاً منابع مستقیم نور مقابل تلویزیون) بازتاب آن روی صفحه خمیده تحریف یا کج میشود و یا از حالت طبیعی متفاوت میشود.
- محدود کردن زاویه دید
- ناحیهی محدود و درستی برای دید مناسب از تلویزیونهای خمیده وجود دارد که برای دید بی مشکل باید در آن ناحیه بنشینید.
- اثربخشی صفحههای خمیده غالبا در اندازههای بزرگتر آنها چشمگیر است.
- به علت تکنولوژیهای جدید به کار رفته آنها، خدمات پس از فروش محدود و کمیدارند.
با توجه به مواردی که درباره تلویزیونهایی با صفحه نمایشگر خمیده در بالا گفته شد حال این شما هستید که باید بنابر خواسته ای که از تلویزیونتان دارید اقدام به انتخاب نمایید. اما اگر نظر ما را بخواهید پیشنهاد میکنیم در صورتی که قصد خرید تلویزیون با اندازه ۵۵ اینج به بالا را دارید دنیای تلویزیونهای خمیده میتواند برایتان جالبتر باشد.
تلویزیون هوشمند یا غیرهوشمند؟ گام پنجم
منظور از تلویزیون هوشمند یا Smart TV، تلویزیونهایی هست که امکان اتصال به اینترنت را دارند. این تلویزیونها قادرند سرویسهای مختلف اینترنتی را از طریق تلویزیون به کاربر ارائه دهند.
سیستم عامل
قابلیتها و اپلیکیشنهای جالب موجود در تلویزیونهای هوشمند که روز به روز گسترده تر و جذاب تر میشوند همه را به سمت خود کشانده است.
تلویزیونهای هوشمند برای وب گردی، نصب اپلیکیشن در تلویزیون و اجرای برنامهها احتیاج به یک سیستم عامل دارند .
اما همۀ تلویزیونهای هوشمند مانند هم نیستند، درست مانند سیستم عاملهای دسکتاپ ، سیستم عاملهای تلویزیون نیز متفاوت بوده و نقاط قوت و ضعف خود را دارند. برخی از آنها برنامههای گسترده تری دارند برخی دیگر بخاطر رابط کاربری ساده ترجیح داده میشوند برخی با دستگاههای ثالث سازگاری بیشتری دارند و…
به عنوان مثال دو سیستم عامل پرکاربرد Webos و Android رو مقایسه کردیم.
الجی (webos)
- سهولت در استفاده
- ظاهر جذاب و مدرن
- یادگیری در زمان کم
- توسعه تخصصی و افزایش چشمگیر
- کارایی در نسخههای جدید
سونی، ایکس ویژن، هایسنس، تی سی ال، پاناسونیک و فیلیپس، اسنوا، جی پلاس (Android)
- استفاده از محیطی مشابه با اندروید و کارکرد آسان
- استفاده از اپلیکیشنهای اندروید و پشتیبانی از بیشترین برنامهها
- پشتیبانی و بروزرسانی قدرتمند
- استفاده و پشتیبانی از فروشگاههای آنلاین متعدد
- قابلیتهای بسیار زیاد، پشتیبانی از حافظههایی با ظرفیت بالا
- پرکاربردترین سیستم عامل در جهان
نصب اپلیکیشن و وب گردی
امکان وب گردی در تلویزیون، نصب و اجراى انواع نرم افزارهاى کاربردى، تماشاى ویدئو از طریق اینترنت را همانند یک گوشی موبایل برای شما محیا میشود.
اتصالات گوشی
قابلیت اشتراک گذاری محتوای موبایل یا تبلت بر روی تلویزیون به صورت مستقیم یا به وسیله اتصال به شبکه WIFI بدون نیاز به مصرف حجم اینترنت
اتصالات تلویزیون را چک کنید. گام ششم
یکی از مهمترین مواردی که می بایست در خرید تلویزیون به آن توجه داشته باشیم، درگاه های ورودی به تلویزیون است. از همین رو حتما از ورودی ها و خروجی تلویزیون و پشیبانی آن از تجهیزات صوتی و تصویری خود اطمینان حاصل کنید. از جمله مهمترین ورودی های تلویزیون عبارتند از:
- USB
- HDMI
- SPDIF
- RF
- LAN
- AV&Component
درگاه ورودی USB
معمولا تلویزیون های امروزی یک یا چند پورت USB را دارا هستند و از طریق آنها می توانید به راحتی فایل های موسیقی، فیلم و عکس را در صفحه تلویزیون خود پخش کنید.
درگاه ورودی HDMI
این روزها اغلب دستگاه ها نظیر، پخش کننده های Bluray، پخش کننده های رسانه ای و یا کنسول های بازی توسط کابل HDMI به تلویزیون متصل می شوند، از همین رو هنگام خرید تلویزیون توجه داشته باشید که دستگاهی انتخاب می کنید حداقل ۳ پورت HDMI را دارا باشد؛ در غیر اینصورت می بایست دستگاه های دیگر را توسط یک گیرنده سینمای خانگی یا تبدیل HDMI به تلویزیون متصل کنید.
خروجی صوتی SPDIF
در صورتی که تلویزیونی که انتخاب می کنید، دارای خروجی HDMI نباشد یا تعداد درگاه های HDMI آن کم باشد، شما به منظور انتقال صدای دیجیتال تلویزیون خود به بلندگوها و ساند بار می بایست، از پورت خروجی صورتی دیجیتالی SPDIF استفاده کنید. خروجی صوتی SPDIF با دارا بودن خروجی صدای Optical که از جنس فیبرهای نوری است می تواند سیگنال های صوتی چند کاناله را کنترل کند.
ورودی RF یا آنتن
همه تلویزیونها همچنان دارای ورودی (RF) آنتن/کابل برای تغذیه سیگنالهای تلویزیونی با کیفیت بالا، چه از آنتن و چه از طریق اتصال کابل هستند
ورودیهای ویدیویی کامپوننت/کامپوزیت
اغلب تلویزیون ها ورودی کامپوننت را دارا هستند و در برگیرنده ی کانکتورهای نوع RCA به ۳ رنگ قرمز، آّبی و سبز هستند.
پورت اترنت یا LAN
در صورتی که تلویزیونی که انتخاب می کنید، هوشمند باشد حتما دارای پورت LAN خواهد بود. البته باید این نکته را هم در نظر بگیرید که در برخی از تلویزیونی های هوشمند نسل جدید اتصال به تلویزیون توسط WiFi در نظر گرفته شده و ممکن است که خبری از پورت LAN نباشد.
جک ۳/۵ هدفون
درگاهی نام آشنا که تقریبا در اکثر دستگاه های صوتی و تصویری وجود دارد و اکثر تلویزیون ها هم دارای پورت خروجی جک ۳.۵ میلیمتری هستند. این خروجی برای شنیدن اختصاصی صدا بهترین گزینه است.
کیفیت صدای تلویزیون چقدر اهمیت دارد؟ گام هفتم
سیستم صوتی تلویزیون یکی از مهم ترین فاکتورهای تلویزیون میباشد. پس برای داشتن یک سیستم صوتی ایده آل در تلویزیون به نکات زیر توجه کنید:
- توان واتی اسپیکر که معمولاٌ شامل دو اسپیکر با توان ۱۲ تا ۳۰ وات میشود.
- مکان قرار گیری اسپیکرها در پشت و جلوی تلویزیون که باعث تفاوت در پخش صدای بهتر میشود.
- استفاده از تکنولوژیهای پخش صدا چون دالبی،دالبی دیجیتال،ساروندساند و دالبی ویژن اتم که باعث پخش و فراگیر شدن صدا در تمامی نقاط میشود.
- استفاده از اسپیکر با برندهای معروف چون هارمن کاردن Harman Kardon و پیورساند Pure Sound که صدایی با کیفیت ایجاد میکنند.
خرید تلویزیون و جمع بندی نهایی
هنگام خرید تلویزیون دو شاخصهی اصلی که باید بیش از همه در نظر گرفته شود متناسب بودن اندازهی تلویزیون با فضای قرارگیری آن در منزل است. پس از تعیین سایز مناسب تلویزیون میتوانید رزولوشن و نوع پنل دلخواه خود را متناسب با بودجهای که در اختیار دارید انتخاب کنید. با این کار میتوانید چند مدل از برندهای مختلف را جدا کرده و به بررسی سایر ویژگیهایی که به آنها اشاره شد بپردازید و برتری هر مدل نسبت به دیگری را مشخص کنید. نهایتا با در نظر گرفتن اولویتهای خود و همچنین اعمال سلیقه و مشورت اعضای خانواده تلویزیون جدید خود را انتخاب کنید. امیدواریم از این راهنمای خرید تلویزیون استفادهی کافی را برده باشید. نظرات و تجربیات خود را در بخش دیدگاهها با ما به اشتراک بگذارید.
منبع: وبسایت ایکس ویژن